Erasmus+ Проект

Erasmus+ "It's All About The Game" Проект

Македонската Бадминтон Федерација во 2019 та година се квалификуваше во Erasmus+ проектот “It’s All About The Game” кој е на Европската Унија. Пректот се одржа во 3 етапи:

  • Галати-Република Албанија
  • Охрид-Република Македонија
  • Софија-Република Бугарија

Од 04.10.2019 проектот се одржа во Софија и неговата цел беше да се назначи дека спортот е еден од битните значители во младината кој придонесува многу убави исуства, пријателства и дружби.

Во текот на проектот во Софија беа организирани посети на повеќе спортски и историски знаменитости и исто така учесниците од Македонија го посетија и го следеа интернационалиот Бугарски шампионат кој е под Светската Федерација каде што играа едни од највисоко рангираните сениорски играчи од целиот свет.

Balkan BBA Championship U13

Balkan BBA Championship U13

Најмладите Македонски бадминтонисти и натаму редат успеси!

Во периодот од 11-15.09.2019 година земаа учество на Balkan BBA Championship U13 кој беше одржан во Бугарија. Играа играчите до 13 години и покажаа многу успеси во оваа категорија. Ги придружуваше тренерот Томче Христов, иако некои од нив имаат искуство од една година тие секако дадоа се од себе за да се покажат во најдобро светло и на крај го делеа 4тото и 5тото место заедно со играчите од Грција. 

Се надеваме за уште многу натамошни успеси од нивна страна и им посакуваме се најдобро во нивната кариера како Македонски Бадминтон играчи.

Bulgarian Badminton Junior International Championship 2019

Bulgarian Badminton Junior International Championship 2019

Во период од 09-11.08.2019 година во рамките на календарот на Светската Федерација настапивме на овој престижен интернационален турнир со македонските претставници Иван Пејоски и Леонид Стојановски.

Во текот на турнирот играчот Леонид Стојановски изирга успешно во квалификациите за влез во главната шема кој во борба за влез играше против Данска, а Иван Стојановски се бореше против Турција во категорија сингл ( single ). Во двојната категорија дабл ( double ) македонските играчи ја совладаа двојката од Ирска и истите се пласираа меѓу 16 најдобри машки двојки земајќи го 9тото место.

ББА Тренинг Камп Караташ

ББА Тренинг Камп Караташ - Србија

Во периодот од 25.07-06.08.2019 година се одржа уште еден тренинг камп каде што македонските јуниори земаа учество заедно со играчите од националниот состав на Србија. 

Оваа година ја исполнија со извонреден напор кој се надеваме дека еден ден ке ги доведе до врвот на нивната игра и кариера во бадминтонот.

Регионален Тренинг Камп Корча 2019

Европски Тренинг Камп Корча

Нашите македонски репрезентативци земаа учество на Европскиот Регионален тренинг камп во Корча – Албанија , кој беше одржан од 03-10.07.2019 година.

На истиот учествуваа играчи до 15 години од цела Европа и сите имаа предизвици за подобра игра и стратегии во нивната игра. Тренинг кампот го водеше инструкторката Корина Дан од Република Романија.

Хасково – Тренинг Камп 2019

Хасково - Тренинг Камп

Во периодот од 05-11.07.2019 година нашите македонски јуниори учествуваа на 7 дневен тренинг камп во Хасково – Бугарија.

Во текот на целиот камп дадоа се од себе за да ги подобрат техниките на играње и да се здобијат со уште повеќе знаење. Тренираа со најдобрите јуниори од Бугарскиот национален состав, и овој тренинг камп воедно ке влезе во програмата за подготовки за Европскиот Меѓународен турнир Bulgarian Junior кој ке се одржи во Пазарџик во период од 08-11.08.2019 година.

Турција – Анкара 2019

Турција - Анкара 2019

Во периодот од 02.07-05.07.2019 година нашите македонски натпреварувачи земаа учество и покажаа многу големи успеси на шампионатот во Турција-Анкара, на кој го освоија 4тото место екипно, а играчите Елена Ристеска и Иван Пејоски во индивидуалниот дел во 8мина финале ја победија двојката на Џорџија.

Национално Бадминтон Првенство

Национално Бадминтон Првенство- Последно Коло

Во текот на вчерашниот ден, 02.06.2019 година, беше одржано последното 6то коло од Националното Бадминтон Првенство со почеток од 10 часот во спортската сала на О.У. Круме Кепески.

Учествуваа повеќе од 150 натпреварувачи во 8 категории , почнувајќи од најмладите спортски надежи па се до сениори и ветерани кои се бореа за медали.

Леон Тасевски е најмладиот државен првак во категорија У9 а Сашко Ристевски во највозрасната категорија Ветерани.

Во рубриката Резултати можете да ги видите табелите и победниците во сите категории.

Правила за играње бадминтон

Правила за играње бадминтон

На следниов линк можете да погледнете неколку правила за играње бадминтон во сингл ( single ) категорија.

На следниов линк можете да погледнете неколку правила за играње бадминтон во дабл ( double ) категорија.

Градска средношколска лига

Градска средношколска лига

   Градска средношколска лига

Уцесници :
Ј Б Т
Ѓорги Димитров
Владо Тасевски ПТТ
Лазар Танев
НОВА
Браќа Миладиновци Ветерина
Никола Карев

-Екипно во 3 кола
Секое училиште има екипа од по 2 до 4 машки и 2 до 4 женски натпреварувачи.

-Првото коло беше одиграно на 09.04.2019 година

За прв пат во Македонскиот бадминтон, се воспостави Средносколска лига.
Пријавените уцесници-средни сколи, во месец Декември 2018, присуствуваа на семинар за обука на тренери, организиран од страна на БФМ, во рамките на семинарот им бесе доделена опрема, и како резултат на тоа, во своите средини отпочнаа со практикување на бадминтонот. 
Крајната цел е реализирана, со тоа што оваа нова лига инволвира уценици од сите споменати училишта, а во иднина интенцијата е зголемуванје на учесниците и омасовување на бадминтонот како спорт.