Правила на Игра

Бадминтон е рекетен спорт кој се игра или помеѓу двајца противнички играчи (поединечно), или помеѓу два противнички пара (двојки). Играчите (паровите) завземаат позиции на спротивните половини од теренот кој е одделен со мрежа.

Играчите го удираат перото со нивните рекети, така да тоа премине преку мрежата на спротивната половина. Поенот завршува кога перото ќе падне на земјата: секој удар мора да се одигра како “волеј”. Во двојки, било кој играч смее да го удри топчето (спротивно од пинг-понг), освен на сервис, меѓутоа само еден удар е дозволен пред перото да отиде на спротивната половина.

Играчите освојуваат поен доколку перото слета во противничкото поле, или ако противниците не успеат да го удрат перото преку мрежата или го удрат надвор.

court_610