Известување за сите спортисти,тренери и технички лица во клубовите членки на БФМ

Известување за сите спортисти,тренери и технички лица во клубовите членки на БФМ :

Информација за финасиска поддршка за време на траење на вонредна состојба

ПОЧИТУВАНИ,
 
Ве известуваме за донесената УРЕДБА за ​финансиска поддршка за спортисти, стручни лица и спортска администрација за време на траењето на вонредна состојба. Во прилог ви ја испраќаме Уредбата, официјален допис и  сите потребни информации и обрасци.
 
Ве молиме, ЗАДОЛЖИТЕЛНО при  поднесување на вашата документација во архивата на Агенција за млади и спорт, да поднесете и пропратно писмо во кој ќе ги наведете документите кои се приложуваат

Информации и обрасци :

Извештај за ваучери на БФМ

ИЗВЕШТАЈ

на БФМ за реализација и искористеност на средства од даночно ослободување добиени преку ваучери а согласно Закон-от за данок на добивка

Календар

Календар за државно првенство во бадминтон 2019/2020

Управниот Одбор на БФМ на својата седница одржана на 12.10.2019 година го усогласи и донесе календарот за натпреварувачката 2019/2020 сезона. Првенството ке се одржи во 6 кола, во категории У-9, У-11, У-13, У-15, У-17, У-19, Сениори и Ветерани-рекреативци и во дисциплини МС,ЖС,МД,ЖД и Микс.

Исто така донесена е одлука Натпреварувачката комисија да ја води Игор Миноски, а Судиската комисија која воедно ке има задача да обезбеди линиски и главни судии, во текот на првенството да организира неколку семинари преку кои ке се остручат нови судии-да ја води Марјан Стојановски. 

Во продолжение е календарот за натпреварувачката 2019/2020 година:

  • 1 коло – 03.11.2019
  • 2 коло – 16.11.2019
  • 3 коло – 21.12.2019
  • 4 коло – 29.02.2020
  • 5 коло – 28.03.2020
  • 6 коло – 25.04.2020

Erasmus+ Проект

Erasmus+ "It's All About The Game" Проект

Македонската Бадминтон Федерација во 2019 та година се квалификуваше во Erasmus+ проектот “It’s All About The Game” кој е кофинансиран од Европската Унија. Пректот се одржа во повеќе етапи:

  • Галати-Република Албанија
  • Охрид-Република Македонија
  • Китен-Република Бугарија
  • Софија-Република Бугарија

Од 03-06.10.2019 проектот се одржа во Софија и една од целите беше да се потенцира дека спортот е еден од битните чинители меѓу младината кој придонесува за стекнување нови искуства, пријателства и дружби.

Во текот на реализација на проектните активности во Софија, се организираа посети на повеќе спортски и историски знаменитости. Во тој период учесниците на проектот од Македонија го посетија и следеа интернационалиот шампионат на Бугарија “Babolat Bulgarian International” кој е во организација на Светската Бадминтон Федерација и на кој учествуваат најдобрите светски натпреварувачи. Тоа за нас беше едно огромно искуство и доживување.

Како дел од проектот Македонија беше домаќин на втората транснационална средба која се одржа во Охрид во период од 12-16.06.2019 година. На оваа средба учествуваа 45 претставници од 3те земји. Покрај тоа што беа обработени сите предвидени теми имаше и слободно време во кое ние како домаќини успеавме на гостите да им ги презентираме сите знаменитости на Охрид од кои тие останаа воодушевени.

Во прилог ја претставуваме агендата и сите активности реализирани во рамките на проектот “It’s All Aboot The Game”.

Balkan BBA Championship U13

Balkan BBA Championship U13

Најмладите Македонски бадминтонисти и натаму редат успеси!

Во периодот од 11-15.09.2019 година земаа учество на Balkan BBA Championship U13 кој беше одржан во Бугарија. Играа играчите до 13 години и покажаа многу успеси во оваа категорија. Ги придружуваше тренерот Томче Христов, иако некои од нив имаат искуство од една година тие секако дадоа се од себе за да се покажат во најдобро светло и на крај го делеа 4тото и 5тото место заедно со играчите од Грција. 

Се надеваме за уште многу натамошни успеси од нивна страна и им посакуваме се најдобро во нивната кариера како Македонски Бадминтон играчи.

Bulgarian Badminton Junior International Championship 2019

Bulgarian Badminton Junior International Championship 2019

Во период од 09-11.08.2019 година во рамките на календарот на Светската Федерација настапивме на овој престижен интернационален турнир со македонските претставници Иван Пејоски и Леонид Стојановски.

Во текот на турнирот играчот Леонид Стојановски изирга успешно во квалификациите за влез во главната шема кој во борба за влез играше против Данска, а Иван Стојановски се бореше против Турција во категорија сингл ( single ). Во двојната категорија дабл ( double ) македонските играчи ја совладаа двојката од Ирска и истите се пласираа меѓу 16 најдобри машки двојки земајќи го 9тото место.

ББА Тренинг Камп Караташ

ББА Тренинг Камп Караташ - Србија

Во периодот од 25.07-06.08.2019 година се одржа уште еден тренинг камп каде што македонските јуниори земаа учество заедно со играчите од националниот состав на Србија. 

Оваа година ја исполнија со извонреден напор кој се надеваме дека еден ден ке ги доведе до врвот на нивната игра и кариера во бадминтонот.

Регионален Тренинг Камп Корча 2019

Европски Тренинг Камп Корча

Нашите македонски репрезентативци земаа учество на Европскиот Регионален тренинг камп во Корча – Албанија , кој беше одржан од 03-10.07.2019 година.

На истиот учествуваа играчи до 15 години од цела Европа и сите имаа предизвици за подобра игра и стратегии во нивната игра. Тренинг кампот го водеше инструкторката Корина Дан од Република Романија.

Хасково – Тренинг Камп 2019

Хасково - Тренинг Камп

Во периодот од 05-11.07.2019 година нашите македонски јуниори учествуваа на 7 дневен тренинг камп во Хасково – Бугарија.

Во текот на целиот камп дадоа се од себе за да ги подобрат техниките на играње и да се здобијат со уште повеќе знаење. Тренираа со најдобрите јуниори од Бугарскиот национален состав, и овој тренинг камп воедно ке влезе во програмата за подготовки за Европскиот Меѓународен турнир Bulgarian Junior кој ке се одржи во Пазарџик во период од 08-11.08.2019 година.

Турција – Анкара 2019

Турција - Анкара 2019

Во периодот од 02.07-05.07.2019 година нашите македонски натпреварувачи земаа учество и покажаа многу големи успеси на шампионатот во Турција-Анкара, на кој го освоија 4тото место екипно, а играчите Елена Ристеска и Иван Пејоски во индивидуалниот дел во 8мина финале ја победија двојката на Џорџија.