Национално Бадминтон Првенство

Национално Бадминтон Првенство- Последно Коло

Во текот на вчерашниот ден, 02.06.2019 година, беше одржано последното 6то коло од Националното Бадминтон Првенство со почеток од 10 часот во спортската сала на О.У. Круме Кепески.

Учествуваа повеќе од 150 натпреварувачи во 8 категории , почнувајќи од најмладите спортски надежи па се до сениори и ветерани кои се бореа за медали.

Леон Тасевски е најмладиот државен првак во категорија У9 а Сашко Ристевски во највозрасната категорија Ветерани.

Во рубриката Резултати можете да ги видите табелите и победниците во сите категории.

Градска средношколска лига

Градска средношколска лига

Учесници :
– Ј Б Т
– Ѓорги Димитров
– Владо Тасевски ПТТ
– Лазар Танев
– НОВА
– Браќа Миладиновци

– Ветерина
– Никола Карев

Екипно во 3 кола:
Секое училиште има екипа од по 2 до 4 машки и 2 до 4 женски натпреварувачи.

Првото коло беше одиграно на 09.04.2019 година

За прв пат во Македонскиот бадминтон, се воспостави Средносколска лига.
Пријавените уцесници-средни сколи, во месец Декември 2018, присуствуваа на семинар за обука на тренери, организиран од страна на БФМ, во рамките на семинарот им бесе доделена опрема, и како резултат на тоа, во своите средини отпочнаа со практикување на бадминтонот. 
Крајната цел е реализирана, со тоа што оваа нова лига инволвира уценици од сите споменати училишта, а во иднина интенцијата е зголемуванје на учесниците и омасовување на бадминтонот како спорт.

Cyprus junior tournaments 2018

Кипар 2018

Јуниорско првенство - 15.11.2018

И оваа година на меѓународното бадминтон јуниорското првенство во Никозија пет наши учесници од категоријата U17 зедоа учество на истото и тоа во состав: Елена Ристовска, Ивана Ристовска, Иван Пејовски, Огнен Трајковски и Леонид Стојанов. На истото освоија трето место во екипно натпреварување.

Балканијада – Перушица, U13

Балканско првенство - Перушница (Пловдив), Р.Бугарија

Настап на балканското бадминтон првенство во Перушница, Р.Бугарија во периодот од 18.10 – 21.10.2018, под водство на тренерот Горан Тасевски.  На истото свое учество зедоа наши играчи од катероријата У-13 и тоа: Неда Илиева, Јана Белева и Лука Стефановски. 

На истиот нашата натпреварувачка Неда Илиева во поединечен настап го освои петтото место, додека во двојки заедно со Јана Белева го освоија шестотот.

Balkan Senior Championship – Ohrid 2018

Европски тренинг камп – Корча 2018

Европски тренинг камп - Корча, Албанија

Пријателите на Ида Пили...

Како и минатата така и оваа година, во Корча, Р.Албанија наши претставници учествуваа на традиционалниот меѓународен бадминтон тренинг камп „Пријателите на Ида Пили“. На истиот нашите Леонид и Иван активно се вклучија на тренинзите кои ги водеа искусни меѓународни тренери. 

Меѓудругото на истиот камп се одржа и меѓусебен натпревар на кој учествуваа претставници од 6 држави. Леонид и Иван зедоа учество и во натпреварувачкиот дел во двојки.

МЕДАЛИ ЗА НАЈМЛАДИТЕ – “Bulgaria Ruse International” 2018

Медали за најмладите

Најпријатно изненадување ни приредиа нашите најмлади бадминтонисти. Имено, од 28.06 до 01.07.2018 година во Русе (Р Бугарија) се одржа 21-от по ред, традиционален меѓународен турнир “Bulgaria Ruse International” 2018, во категории У 11, У 13 и У 17. Македонскиот национален тим настапи со вкупно 8 натпреварувачи во сите дисциплини. највредни резултати постигнаа:
Лука Стефановски , кој во својата категорија У 11, како најмлад натпреварувач, успеа да го освои 3-то место и Бронзен медал во дисциплина Машки единечно.
Ивана Ристеска настапи во категорија У 13, и успае да освои исто така Бронзен медал во дисциплина Женски двојки.
Леонид Стојанов и Иван Пејоски се пласираа во полу финалето во категорија У 17 во дисциплина машки двојки, но загубија од реално посилната бугарска двојка, но и 4 место во оваа силна конкуренција е голем успех.
Со истата судбина се соочи и Елена Ристеска, која во категорија У 15 не успеа да победи во полу финалето во дисциплина Женски единечно и се пласира на 4 место.
Бадминтон федерација-та на Македонија им го честита успехот постигнат на нашите млади натпреварувачи на овој престижен турнир и им посакува и натаму да бележат вакви резултати.

Бадминтон федерација-та на Македонија и понатаму ќе го поддржува и помага развојот на овие млади спортисти.

Успешно завршен “Семинар за Бадминтон тренери“ во општина Карпош

Сите љубители на бадминтонот со задоволство ги известуваме дека првиот дел од Проектот – ИГРАМЕ БАДМИНТОН – предуслов за психо-физичко здравје низ популаризација и омасовување во основните училишта од општина  „Карпош“, кој во соработка помеѓу Одделението за спорт на Општина карпош и  Бадминтон Федерација-та на Македонија се спроведува на територија на Општина Карпош е успешно завршен.

Имено, во период од 18 до 22 Јуни во просториите на ООУ “ Војдан Чернодримски“ , Б Ф М организираше и одржа пет дневен Семинар за Бадминтон тренери – Основно ниво на пријавените посетители – наставници од неколку основни училишта од Општина Карпош и студенти од Факултетот за Физичка Кулрура.

Во рамки на семинарот опфатени беа 10 часа теоретска и 10 часа практична презентација, под водство на Мр. Тасевски Горан ( прв Селектор на националната екипа на Македонија ) кој успешно ги воведе посетителите во основите на овој се попопуларен спорт кај нас.

По завршување на Семинарот, сите учесници кои успешно го завршиа истиот, се стекнаа со Сертификат и квалификација  БАДМИНТОН ТРЕНЕР – НИВО 1, што ќе им овозможи почеток на ангажман во своите средини ( училишни клубови, секции, наставни програми и сл) а се со цел поголем опфат на ученици од основните училишта и нивно инволвирање во спортот генерално, а дополнително и претставување на бадминтонот како спорт и негово омасовување.

Со Сертификат и квалификација БАДМИНТОН ТРЕНЕР – НИВО  I  (BASIC LEVEL) се стекнаа : 

 1. Петровски Зоран – ООУ “ Војдан Чернодримски“
 2. Илиоска Светлана – ООУ “ Владо Тасевски“
 3. Бочваровски Зоран – ООУ “ Аврам Писевски“
 4. Топезановска татјана – ООУ “ Братство“
 5. Пешиќ Марина – ПОУ “ Др. Златан Сремец“
 6. Колевска Драгана – ФФК
 7. Поповска Катерина – ФФК
 8. Петковски Никола – ФФК
 9. Атанасова Христина – ФФК
 10. Дрндар Имран – ФФК
 11. Спасовска Викторија – ФФК
 12. Арсовски Марко – ФФК

Во вториот дел од Проектот, Бадминтон Федерација-та на Македонија, комплетно ќе ги опреми со бадминтон опрема ( мрежи, сталки, рекети, пера ) спортските сали во основните ушилишта  чии што претставници успешно го завршиа семинарот.

Реализацијата на вториот дел од проектот, ќе биде во текот на месец Август, пред почетокот на новата училишна година.

Сите учесници на Семинарот  беа поканети од страна на Б Ф М да бидат нивни гости, во период од 30 Август до 02 Септември во Охрид, каде ќе се одржи Балкански Бадминтон Шампионат.

Б Ф М